Vad är chefens ansvar vid konflikt?
Källa: Pixabay
Det är nog så mycket elände vi hanterar just nu. Allt från inflation och prisökningar till energikris och försämrat säkerhetsläge. De senaste årens pandemi har inte heller riktigt givit utrymme för den återhämtning och att kunna bygga den robusta trygghet som ger goda förutsättningar för att hantera ovisshet och oro. I spåren av långvarig osäkerhet skapas grogrund för skav och konflikter på arbetsplatsen. Vi märker det i våra uppdrag och i dialog med våra kunder.
Men vilket ansvar har egentligen chefen att hantera konflikter på jobbet?
Det enkla sättet att svara på frågan är att ställa sig följande tre frågor (hämtade från docent Thomas Jordan):
Påverkar konflikten verksamheten negativt?
Om du är chef så är verksamheten ditt ansvar och om verksamheten påverkas negativt så bör du ta tag i situationen. Inga konstigheter.Påverkar konflikten den psykosociala arbetsmiljön negativt?
När du är chef så har du ett tydligt reglerat ansvar för den psykosociala arbetsmiljön. Om konflikten påverkar medarbetarnas arbetsmiljö så måste du hantera den. Glasklart.Finns risk att konflikten eskalerar så att den senare påverkar verksamheten eller psykosociala arbetsmiljön negativt?
Hm, här har vi en större gråzon och mer utrymme för tolkning…
Att hantera konflikter, både dem man själv är en del i och dem som andra har, är ofta obekvämt och jobbigt. Det är lätt hänt att skjuta det på framtiden och hoppas att det ska lösa sig av sig själv. Ibland gör det ju det också. Men betydligt oftare så ligger konflikten kvar och pyr, även när den inte längre är tydligt infekterad. Ohanterade konflikter försurar klimatet i relationer, i arbetsgruppen och i värsta fall på hela arbetsplatsen. Människor som knyter handen i fickan, undviker varandra, tystnar, slutar samarbeta, skapar subgrupper och tappar tilliten mår och presterar sämre. Och det smittar!
Är du en chef med ambitionen att ha hög leverans och välmående medarbetare så är rådet att ta tag i konflikter direkt, ofta är de också mindre då. Det är betydligt lättare och tar mycket mindre tid och resurser i anspråk. Då undviker du också att oro sprider sig till omkringliggande individer och grupper som i värsta fall kan få en känsla av att du inte bryr dig om, tycker att det är ok, inte har koll etc
Vad ska jag göra då?
Lägg inte locket på – prata med dina medarbetare! Sätt ord på vad du ser och upplever. Utgå från att varje individ gör så gott hen kan utifrån de förutsättningar hen upplever sig ha i den givna situationen. Lyssna och var nyfiken på det perspektiv som olika individer tar. Skapa tydlighet. Se över organisatoriska förutsättningar som påverkar. Undersök om konflikten har sitt ursprung på individnivå, på gruppnivå eller på organisationsnivå. Gör åtgärder på den nivå där det gör bäst nytta, som exempel – om två individer är oense om vem som ska göra vad så kan det vara rimligare att göra tydligare rollbeskrivningar än att ha korrigerande samtal med dem som tolkar beskrivningen olika.
Vi stöttar både chefer, grupper och individer i olika faser av konflikt. Behöver du stöd i konflikthantering eller bolla en knivig situation på din arbetsplats. Hör av dig till oss!