Effekten av arbetsmiljökartläggning

Bild: Pixabay

En god arbetsmiljö genomsyrar allt som pågår på arbetsplatsen. Det satsas ofta både tid och resurser på medarbetarenkäter och olika skyddsronder för att synliggöra brister och kunna jobba främjande med åtgärder. Vad kan en arbetsmiljökartläggning bidra med? Vad kan genomföras på organisationsnivå, gruppnivå och individnivå för att skapa framgångsrika organisationer med medarbetare som mår bra och bidrar med sin fulla potential?

Vi får ofta frågor efter att åtgärder som tidigare genomförts inte gett önskad effekt. Ofta är arbetsbelastningen hög och känslan av att drunkna i mängder av problem och åtgärder kan ta över. Vad ska påbörjas och vilka saker ska prioriteras? En del behöver få stöd i att sätta ord på vad som formar vår arbetsplatskultur. Det finns en klokhet i att ta vara på varje enskild medarbetares upplevelse av sin arbetssituation.

En arbetsmiljökartläggning är en fördjupad undersökning där varje medarbetare deltar i en semistrukturerad djupintervju av en oberoende konsult. Vi utgår ifrån en vedertagen modell över faktorer som påverkar organisationers funktion. En analys av bakomliggande faktorer på organisations-, grupp- och individnivå klargör mönster och teman som får effekter på ledarskap och medarbetare.

Här är 5 saker som en arbetsmiljökartläggning kan tillföra.

1.   Organisationsnivå: Finns tydliga mål och visioner och strategier för alla? Hur är förutsättningarna för ledarna att utöva ett aktivt och nära ledarskap? Här kan en oberoende analys samla de bakomliggande mönster och orsaker som påverkar ledning och styrning i hela organisationen. Vi analyserar beteenden utifrån teoretiska modeller som kan förklara och vara stödjande i att se situationen objektivt.

2. Gruppnivå: Hur hanterar enheten/gruppen det organisatoriska sammanhang som de verkar i? Hur påverkar styrning/ledning, relationer i gruppen och samarbetsklimatet förmågan att leverera resultat och bidra med kvalitet i verksamheten? Här lyfter vi fram hur arbetet är organiserat och vilka förutsättningar som finns för samarbete och stöd mellan kollegor och ledare.

3. Individnivå: Finns det enskilda individer som behöver särskilt stöd, finns konflikter eller utmärkande relationer mellan individer som behöver stärkas eller hanteras i stödåtgärder.

4. Ledarskap Utifrån förutsättningarna på alla nivåer, hur ser ledarskapet ut och vilka konsekvenser kan det leda till. Vad behövs för att stärka och stödja det personliga ledarskapet.

5. Fokus framåt på helheten Vi tar ett helhetsgrepp och kan stödja i en utveckling på alla nivåer genom förändring av kultur och struktur, utveckling av ledningsgrupp och samsyn kring riktningen framåt, utveckling av grupp, eventuell konflikthantering och coaching av individer. Genom att ta stöd av teoretiska ansatser föreslår vi framåtsyftande åtgärder som är behjälpliga på alla nivåer i en organisation.

Sammanfattningsvis ser vi ofta att en arbetsmiljökartläggning ger en djupare förståelse kring varför mönster och beteenden i en organisation finns och vad som går att förändra för att verkligen på djupet kunna göra skillnad, vilket en enkätundersökning inte alltid kan leverera. En enkät är en effektiv pulsmätning men resultatet behöver utmynna i rätt åtgärder och kräver både kunskap, stöd och mod i att våga agera.

Vi får ofta förtroendet att fortsätta vara med i arbetet med åtgärder, fokuserat, långsiktigt och strukturerat. Nu finns det stor potential att det verkligen gör skillnad för ledare och medarbetare på alla nivåer i hela processen.

Det är härligt och inspirerande att se organisationen gå från insikt till förändring.

Vill du veta mer om hur vi kan stödja er organisation? Välkommen att höra av er.

Föregående
Föregående

Hur gör du ditt ledarskap? (Verktyg för lyckade chefer)

Nästa
Nästa

Vad är organisations-utveckling?