Konsten att styra en elefant… Leda förändring när förändring känns svårt

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

LULEÅ 

Redan för 2500 år sedan konstaterade filosofen Heraclitus att förändring är det enda som är konstant. Trots det pratar vi fortfarande idag om att förändring är obekvämt, jobbigt, oönskat och svårt. Låt oss göra som Heraclitus och filosofera lite kring det.

Att människor skulle ogilla, eller vara obenägna, att förändra sig är ett av de vanligare antagandena när vi arbetar med förändringsledning. Men livets största förändringar - när vi väljer en partner att leva med, får barn, investerar i ett boende, flyttar eller byter arbete är förändringar som många av oss kastat oss in i utan motstånd. Trots att det kan innebära stora uppoffringar gör vi det vi kan för att lyckas och ger oss inte förrän målet är nått. Andra förändringar, som att sluta med nikotin eller socker, börja träna, sluta scrolla på mobilen eller skapa en ny arbetsrutin, kan däremot kännas helt omöjliga att genomföra. Hur kommer det sig? Vad kan vi lära och ta med oss för att underlätta de nödvändiga förändringar vi behöver göra i arbetslivet för att anpassa oss till den snabbrörliga verklighet vi lever och verkar i?

När vi stöttar och utbildar i förändringsledning så är det framförallt med fokus på människan i förändringen. Det spelar sällan någon roll hur bra planen är om ingen vill genomföra den och risken att förlora både värdefull tid och stora mängder resurser är överhängande. När vi vet att människor, med glädje, ger sig in i stora livsavgörande förändringar så utgår vi från att individer inte per automatik är förändringsobenägna. Vi behöver bara hitta kraften och rikta den! När vi gör det av oss själva så tenderar vi att följa ett mönster. Det mönstret kan vi kopiera och använda oss av.

Vi arbetar hjärnsmart och grundar våra insatser i forskning kring den mänskliga hjärnan. Vi vet också att vissa av oss gärna fastnar i de processer som vi brukar anta händer i hjärnan, dvs planering, logiska resonemang, analys och problemformulering. Detta är ovärderliga delar i att formulera VAD och VARFÖR i ett förändringsarbete. Men det hjälper inte hur länge man analyserat, planerat och skaffat goda argument för att börja cykla till jobbet om man sedan inte sätter sig på cykeln och trampar iväg. Drivkraften i att GÖRA förändring behöver vara lika stark för att det faktiskt ska hända något.

Vi kallar första steget för Ryttaren - vår logiska sida, som är expert på att planera och tänka långsiktigt. Andra steget kallar vi för Elefanten - vår emotionella sida, som har oändlig drivkraft men kan vara lat och lättdistraherad om den inte känner behovet tillräckligt starkt. Om dessa två, Ryttaren och Elefanten, är oense så vinner Elefanten alltid tillslut.

Om du vill skapa förutsättningar för ett lyckat och effektfullt förändringsarbete i din organisation så gäller det att ge Ryttaren riktning och att motivera Elefanten, såväl på organisations-, grupp-, och individnivå.

Vi vet HUR!

Om du vill arbeta klokt, resurseffektivt och effektfullt med förändringsarbete så kontakta oss!

Föregående
Föregående

Att känna sig trygg med sitt chefsansvar

Nästa
Nästa

Teamdagar på Arctic Bath