Kränkt – ett oantastligt begrepp

Det har gått inflation i ett viktigt ord. ”Kränkt”. Ett sällan-ord har blivit modeord. Vi slarvar med ordets betydelse och ett viktigt begrepp tappar sitt rätta värde. 

Kränkning har flera betydelser såsom att vanära, våldföra sig på eller att bryta mot en bestämmelse, överenskommelse eller avtal. När det sker ska det tas på största allvar. Ordet ”utbränd” är också ett viktigt ord som det slarvas med emellanåt. ”Jag känner mig lite utbränd idag, jag går hem och vilar.” För att vara tillbaka på jobbet nästa dag full av energi. 

Känner du dig lite kränkt idag?

Tvättstugan en måndag eftermiddag. Grannens tvätt ligger kvar i torktumlaren och tvättmaskinen, trots att det är din tid. Du blir irriterad och frustrerad. Känner du dig lite kränkt? 

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna, intervjuas i BBC av en påläst och rak journalist. Journalisten ifrågasätter hans fakta och framhäver att han ljuger. Jag tänker att kanske har vi svenskar blivit så rädda att vi behöver en utländsk journalist för att våga ifrågasätta. Känner Åkesson sig kränkt när hon ställer honom mot väggen?

När vi i vardagslag slänger oss med ”jag känner mig lite kränkt” är det som att vi sätter upp en skylt som säger ”Stopp, det här får inte ifrågasättas”. Det avväpnar mottagaren och försätter oss i ett ”jag-borde-lyssna-fast-jag-håller-egentligen-inte-med”-tillstånd som sällan blir konstruktivt. Jag förstår att den som använder ordet kränkt känner något. Det berör och säger att det varit nära att en fysisk eller psykologisk gräns blivit passerad.

Ett allvarligt ord förtjänar respekt

Kränkning är ett allvarligt ord som förtjänar att respekteras när det används. Strössla inte med det. Det finns andra mer nyanserade ord som många gånger bättre beskriver det vi känner och som inte stänger dörren till dialog på samma sätt som en kränkning kan göra.

Under sommaren 2013 kränks svenskt luftrum av ett spionplan från främmande makt. Senare samma år genomför Ryssland flyganfallsövningar mot södra Öland. Sverige skickar upp två svenska JAS-plan för att markera närvaro. ”Man ska komma ihåg att man har rätt att öva på internationellt luftrum. Det har inte skett någon kränkning”, säger försvarsministern.

Inom folkrätten kallas det kränkning när ett lands militär korsar ett annat lands gräns på ett otillåtet sätt. Alla länder anses folkrättsligt skyldiga att skydda sina gränser och avvisa kränkningar, vid behov med våld.

Ryck inte ut med stridsflyget direkt
På samma sätt har du som människa rätt och skyldighet att försvara dina gränser. Men ryck inte ut med stridsflyget på en gång utan prata med din omgivning så de vet var dina gränser går. Det är lätt att flyga fel om gränsen inte är uttalad. Markera i tid så att det fortfarande finns utrymme att föra dialog och att använda nyanserna i språket för att komma till rätta med det som skaver.
 

Det handlar om hur vi behåller en relation där vi kan tycka och bete oss på olika sätt och ändå hantera det utan att någon blir kränkt. Att sätta gränser och respektera gränser. 

Du har rätten att säga vad du tycker. Nyttja den, det är det som gör skillnad på kort och lång sikt. Var går gränsen för dig, ditt företag och Sverige?

Kundcase

Vi är stolta över alla våra uppdrag genom åren. Här delar vi med oss av några exempel. Hör gärna av dig om du vill veta mer.

Se våra kundcase »
Tankar

En firad framgång är en viktig framgång, hur liten den än är. Finmakt och fulmakt. Lyssnandets gåva. Det är några av rubrikerna i Cecilia Hjeltes tankar om ledarskap, organisationsutveckling och livet sett lite från sidan.

Läs mer »
Om dig

Du är en person som vill påverka och bidra i din organisation. Som jobbar hårt för att förbättra och förändra så att er organisation kan...

Läs mer »

Följ oss på LinkedIn