En firad framgång är en viktig framgång, hur liten den än är.

Krönika 120514

Smaka på segerns sötma. Passa på att fira när det händer. Avbryt vardagslunken, bryt rutinerna och våga ta dig tid att vara i glädjen av att nå ett mål.

På vårt tidigare kontor finns ett gammalt inbyggt skåp med små fack i. Det såg ut ungefär som ett vinställ när man öppnade luckorna. När vi flyttade in kläckte en av medarbetarna idén att vi skulle ha det som vårt målskåp. Tanken var att vid varje fack skulle en liten lapp finnas där det stod vad målet var och i facket skulle det finnas en belöning när vi nått målet. Belöningen kunde vara allt från gofika till en vidareutbildning för hela gänget.

Vi kom aldrig så långt som att fylla målskåpet och skriva dit målen. Men en dag köpte jag en flaska champagne och bestämde att när vi landat ett uppdrag över en viss summa, då skulle vi sprätta korken. Dagen kom då vi fick uppdraget som motsvarade målet. Och dagen gick. Av någon anledning blev flaskan kvar osprättad. Möjligheten att fira missade vi den gången. Också.

Fira i formaliserade former är bra…

Det är kanske därför det finns formaliserade former för att fira. Under utdelningen av Näringslivets pris i Luleå bubblar lokalerna av champagne, festklädda människor och en härlig stämning. Hela festen handlar om att fira och glädjas tillsammans; att uppmärksamma och förstärka det som görs bra. Priser som Årets företagare, Årets nyföretagare och Årets unga företagare sätter strålkastarljuset på det som är värt att uppmärksamma, stärker den som får priset och inspirerar oss andra.

Jag, och många med mig, har nog tänkt att det är väl inget särskilt med det jag gör. Och det är här vi tänker fel ibland. För det som är självklart och enkelt för en är svårt och komplicerat för en annan.

…men att fira ofta är bättre

Så skapa en kultur där ni belönar ofta. Dagligen, veckovis och månadsvis. Synliggör framgångarna och uppmärksamma det människor bidrar med.

Nu landar Jante på min axel och mumlar: ”Men blir inte folk pompösa och oproduktiva om man hela tiden håller på att belöna?”. Ja, bjuder du på tårta varje gång du vill belöna så har det förmodligen väldigt liten effekt på motivation och produktivitet. Men är du uppfinningsrik och belönar genom att uppmärksamma beteenden som bidrar till att ni når era mål – ja, då har du en god chans.

Jag tror att det snarare handlar om att passa sig för att belöna och uppmärksamma för sällan. Kanske blir effekten som för den äkta mannen när han efter tio års äktenskap fick idén att köpa en bukett blommor till sin fru, och istället för glädje möttes med misstänksamhet. Ha en vision som siktar mot stjärnorna men mål som går att nå. Se till att arbeta mot delmål som nås ofta och med viss ansträngning. Fira, uppmärksamma och njut av det som går bra. Det ger ork att fortsätta framåt.

Kundcase

Vi är stolta över alla våra uppdrag genom åren. Här delar vi med oss av några exempel. Hör gärna av dig om du vill veta mer.

Se våra kundcase »
Tankar

En firad framgång är en viktig framgång, hur liten den än är. Finmakt och fulmakt. Lyssnandets gåva. Det är några av rubrikerna i Cecilia Hjeltes tankar om ledarskap, organisationsutveckling och livet sett lite från sidan.

Läs mer »
Om dig

Du är en person som vill påverka och bidra i din organisation. Som jobbar hårt för att förbättra och förändra så att er organisation kan...

Läs mer »

Följ oss på LinkedIn